Datum för beslut

Sexköp

Ingen ersättning

En man kom i kontakt med en kvinna på dejtingsidan Sugardates. De bestämde att de skulle träffas och under resan dit swishade han 1 600 kr till henne. Han tog även med sig kontanter som han tog kort på och skickade till kvinnans telefon. De möttes på en parkeringsplats och gick sedan upp till en lägenhet. Strax efter att de kommit in i lägenheten kom tre män inrusande och hotade mannen med en kniv. De tog med honom ut till hans bil där han tvingades överlämna kontanterna han hade där. Männen satte även en kniv i däcket på bilen och uppmanade honom att inte kontakta polisen. Ett par dagar senare skickade de meddelanden till honom och försökte få honom att överlämna ytterligare pengar.

Hovrätten dömde kvinnan och de tre männen för rån, övergrepp i rättssak och försök till utpressning och att solidariskt betala skadestånd till mannen med 22 000 kr för kränkning.

I förundersökningsprotokollet framgår bland annat, av en chat mellan mannen och kvinnan, att hon skulle ha en viss summa pengar för att han skulle få tillbringa natten hos henne.

Brottsoffermyndighetens bedömning

Brottsoffermyndigheten avslog mannens ansökan med motiveringen att han, genom sitt försök att köpa en sexuell tjänst, har utsatt sig för en ökad risk att skadas.

Enligt Brottsoffermyndighetens bedömning är det övervägande sannolikt att syftet med mannens besök hos kvinnan var att köpa sex, vilket i sig är brottsligt. Synen på brottet köp av sexuell tjänst har skärpts sedan det infördes i slutet av 90-talet. Det får vidare anses allmänt känt att många av de som säljer sina kroppar utnyttjas av personer med koppling till organiserad brottslighet. Att köpa sex får därmed anses utgöra en risk för att stöta på personer som inte drar sig för att använda hot och våld. Med hänsyn till att mannen utsatt sig för en ökad risk att skadas fann myndigheten att  brottsskadeersättningen ska jämkas. Myndigheten satte ned ersättningen till noll.

Ärende 8168/2021