Beslut fattade 2022-02-28

Barnfridsbrott

10 000 kronor

En flicka utsattes för barnfridsbrott av sin pappa när hon var sex år. Brottet bestod av att hon bevittnade del av en misshandel som hennes pappa utsatte hennes mamma för. Misshandeln begicks bland annat i familjens bostad, med begränsade utrymmen och bestod i att pappan drog mamman i håret så att hennes nacke vreds bakåt, tilldelade henne ett slag mot huvudet och flera slag mot ryggen och överkroppen.

Tingsrätten fann att flickan hade bevittnat den del av misshandeln där hennes pappa drog mamman i håret så att hennes nacke vreds bakåt och började slå henne. Han dömdes för barnfridsbrott och misshandel samt att betala skadestånd till flickan med 10 000 kronor för kränkning. Hennes mamma förde inte någon skadeståndstalan vid rättegången.

Brottsoffermyndighetens bedömning

Brottsoffermyndigheten beviljade flickan brottsskadeersättning för kränkning med 10 000 kronor med följande motivering.

Barnfrid…

Läs hela referatet
Datum för beslut 2022-02-28

Barnfridsbrott

10 000 kronor

En flicka utsattes för barnfridsbrott av sin pappa när hon var 13 månader. Brottet bestod av att hon bevittnade en misshandel som hennes pappa utsatte hennes mamma för. Misshandeln begicks i familjens bostad och bestod av ett slag i mammans ansikte med en vällingflaska.

Tingsrätten fann att flickan hade bevittnat misshandeln då hon var vaken och låg på en säng intill. Domstolen dömde pappan för bland annat barnfridsbrott samt misshandel samt att betala skadestånd till flickan med 5 000 kronor för kränkning. Hennes mamma fick 30 000 kronor för kränkning för den nu aktuella misshandeln samt ytterligare två fall av misshandel.

Brottsoffermyndighetens bedömning

Med samma motivering som i ärende 34/2022 finner Brottsoffermyndigheten att kränkningsersättningen för barnfridsbrottet bör vara…

Läs hela referatet
Datum för beslut 2022-02-28

Barnfridsbrott

10 000 kronor

En pojke utsattes för barnfridsbrott av sin styvpappa när han var 6 år. Brottet bestod av att han bevittnade ett ofredande som hans styvpappa utsatte hans 8-åriga syster för. Ofredandet begicks i familjens bostad och bestod i att styvpappan nafsade/lätt bet systern på kinderna och slickade henne på kinderna och i pannan samtidigt som han höll fast hennes armar och ben. Styvpappan upphörde inte med agerandet när barnen bad honom om det. Handlandet var upprepat och pågick under en inte obetydlig tid.

Tingsrätten fann att pojken hade bevittnat ofredandet när hans styvpappa ofredade hans syster. Domstolen dömde pappan för bland annat barnfridsbrott och två fall av ofredande mot pojkens syster och hennes kamrat. Han dömdes även att betala skadestånd till pojken med 5 000 kronor för kränkning. Hans syster fick 7 000 kronor för kränkning avseende ofredandet. Vid bestämmandet av kränkningsersättningens storlek togs hänsyn till att systern utsatts för ett allvarligt ofredande, att målsägandena var barn och gärningspersonen vuxen samt att brottet begåtts i en miljö där barnen haft rätt att känna sig säkra.

Brottsoffermyndighetens bedömning

Med samma motivering som i ärende 34/2022 finner Brottsoffermyndigheten att kränkningsersättningen för barnfridsbrottet bör vara…

Läs hela referatet
Datum för beslut 2022-02-28

Sexköp

Ingen ersättning

En man kom i kontakt med en kvinna på dejtingsidan Sugardates. De bestämde att de skulle träffas och under resan dit swishade han 1 600 kr till henne. Han tog även med sig kontanter som han tog kort på och skickade till kvinnans telefon. De möttes på en parkeringsplats och gick sedan upp till en lägenhet. Strax efter att de kommit in i lägenheten kom tre män inrusande och hotade mannen med en kniv. De tog med honom ut till hans bil där han tvingades överlämna kontanterna han hade där. Männen satte även en kniv i däcket på bilen och uppmanade honom att inte kontakta polisen. Ett par dagar senare skickade de meddelanden till honom och försökte få honom att överlämna ytterligare pengar.

Hovrätten dömde kvinnan och de tre männen för rån, övergrepp i rättssak och försök till utpressning och att solidariskt betala skadestånd till mannen med 22 000 kr för kränkning.

I förundersökningsprotokollet framgår bland annat, av en chat mellan mannen och kvinnan, att hon skulle ha en viss summa pengar för att han skulle få tillbringa natten hos henne.

Brottsoffermyndighetens bedömning

Brottsoffermyndigheten avslog mannens ansökan med motiveringen att han, genom sitt försök att köpa en sexuell tjänst, har utsatt…

Läs hela referatet
Datum för beslut 2022-02-28